Silvertjära - original

Inspiration, tjärlek & känsla

Äkta tjärlek - Naturligt fet

Ytbehandling av trä utomhus

De flesta väljer att täckmåla uteträ eller behandla med någon form av lasyr. Täckmålning skyddar trät till 100% mot UV-ljuset. Lasyrer skyddar men beroende på innehållet olika mycket. Lasyrer tilltalar en del då träkänslan framhävs. Tjäroljor är en lasyr.

Det finns massor skrivet om olika färgval. Vill du undvika att skrapa står valet mellan linoljefärg, lasyrer eller någon form av slamfärg.

Linoljefärg borde kallas ”gnuggfärg” för den måste gnuggas ut. Det är en konst att ”sträcka” ut färgen. Linoljefärg skall målas i tre tunna, tunna lager, mager – fetare – fetast.

Plastfärger skall undvikas då de alltid blir problem med instängd fukt.

Varje hus har sina förutsättningar. Kvaliten på virket påverkar valet av färg. Hyvlat eller sågat virke?

En uttorkad söderfasad behöver oftast en fetare ”laddning” jämfört med husets norrfasad. Nytt virke av dagens ”normalkvalite” mår bäst av en riktig grundolja. En rätt uppbyggd grundolja går djupt in i trät och mättar virket inifrån.

Det är vetenskapligt bevisat (Uppsala Universitet) att fasadbrädor som ställs i ett oljebad klara sig mycket längre. För allt trä gäller att det får inte ligga pölar eller olja kvar i ytskiktet som yttorkar. Måste torkas av. Olja som torkar i ytskiktet innebär ett sämre fäste för nästa lager färg vid täckmålning.

Hyvlad sibirisk lärk blir ofta vackert med lasyr som ger stor träkänsla genom att framhäva träådringen. Kärnvirket i den sibiriska lärken ger ett långt träliv precis som med riktig kärnfura.

Järnvitrol används ibland och är ett snabbt och billigt sätt att gråna trä. Ger nästan inget skydd utan är en ren estetisk behandling. Till hyvlade ytor (ej sågade) gör sig Silvertjäran bra. Då blir det dessutom ett riktigt ytskydd. Färgen blir ljusgrå med nära träkänsla. 

Ytbehandling
Täckmålad bod med tjärad dörr?


Silvertjära säljs av www.dalfrid.se utformning: ibyrån